Oplever du ofte, at dit syn bliver sløret, når du skal fokusere på noget på lang afstand? Så kan det være, at du har myopi - også kaldet nærsynethed. De fleste tilfælde af myopi skyldes, at øjet er for langt. Det betyder, at lysstrålerne vil krydse hinanden foran nethinden, og dermed bliver der ikke dannet et skarpt billede på selve nethinden. Du kan læse mere om myopi her på siden.
Myopi, eller nærsynethed, kan optræde på mange måder. Derfor har nærsynethed ikke kun ét kendetegn men flere. Udover et sløret syn så er andre tegn på myopi også:
Hovedpine
Spænding i øjnene
Knibning med øjnene
Muskelsmerter fra nakke og skuldre
Ofte bliver mange tilfælde af nærsynethed opdaget i skolen, hvor børnene ikke tydeligt kan se tavlen. Det viser sig også, at studerende og personer med meget arbejde tæt på en skærm har en større risiko for at blive nærsynede.
Myopi er en udbredt synsfejl, og man regner med, at omkring 2,6 milliarder mennesker i verden er nærsynet. Omkring 1/3 af befolkningen i den vestlige verden er nærsynet, mens op mod 70% af befolkningen i nogle asiatiske lande er nærsynede.
Antallet af nærsynede er lavt blandt små børn, men tallet stiger i løbet af barndommen, og det er først ved 30-40 års alderen, at antallet af nærsynede bliver udjævnet. Efter 50 år falder antallet af nærsynede, idet vores syn ændrer sig, jo ældre vi bliver.
Det er endnu ikke sikkert, hvad årsagerne til myopi er, men der er flere faktorer, der påvirker udviklingen af nærsynethed. Det kan blandt andet være:
Arvelighed: Hvis begge forældre er nærsynet, så er der en større risiko for, at deres børn også bliver nærsynede, når de er 18 år.
Meget nærarbejde: Læsning, skrivning og brugen af computere, telefoner og fjernsyn på kort afstand kan bidrage til udviklingen af myopi. Dårlig belysning og en forkert kropsstilling, mens du læser eller skriver, kan også være en årsag til nærsynethed.
Det er i højere grad børn, der er meget indendørs, der har størst risiko for at udvikle nærsynethed. Typisk bruger børnene også meget tid på at læse, skrive, spille computer og bruge en smartphone eller tablet på nært hold. Hvis dit barn er nærsynet, er det derfor ekstra vigtigt at sørge for regelmæssige pauser ved lange perioder foran en skærm eller en bog.
Det er mere alvorligt for børn at være nærsynede, da de har større risiko for at udvikle øjensygdomme senere i livet. Der er nemlig en vis risiko for at udvikle grøn stær (glaukom) og en tidlig form for grå stær (katarakt) hos nærsynede personer.
Er dit barn nærsynet, og får det ingen behandling, kan graden af nærsynethed stige over tid. Det er derfor vigtigt, at dit barn enten får briller eller kontaktlinser. Din øjenlæge kan opdage nærsynethed, og hos Profil Optik kan vores optikere hjælpe med at finde et par briller eller kontaktlinser, der passer til dig.
Typisk bliver myopi behandlet med briller eller kontaktlinser, der har en negativ optisk effekt, hvilket vil sige, at linserne spreder lysstrålerne. Dette gør nemlig, at lysstrålerne kan danne et skarpt billede på nethinden. Disse linser hedder konkave linser.
Kirurgiske metoder bliver også brugt til behandlingen af nærsynethed. Det kan være en synskorrektion med laser. Alligevel er briller og kontaktlinser ofte de mest brugte metoder til at tage hånd om nærsynethed.
Hvis du gerne så vidt muligt vil forebygge nærsynethed, så har du flere muligheder:
Få dine øjne tjekket regelmæssigt
Mindske belastningen af dit syn ved at undgå for meget nærarbejde
Have god belysning ved læsning og skrivning
Lave øjenøvelser ved at skifte mellem at se på objekter på kort og lang afstand.
Er du i tvivl om, hvorvidt du har myopi, så kan du bestille en synsprøve hos din lokale Profil Optik eller kontakte din egen øjenlæge.
Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.
Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af dig.
Skal jeg have briller?Køb kontaklinser online
Sådan passer du på dine kontaktlinser Solbrilletrends 2024
Sollys er godt for børn og deres øjne Glastyper
Skal du vælge endagslinser fremfor månedslinser? Linsetips
Hvilke solbriller passer til mig? Har dit barn brug for briller?
Synsprøve til børn Briller uden styrke
Hævede øjne Guide til linser
Trætte øjne Hvilke briller passer til din ansigtsform?
Dovent øje Bag mine solbriller
Smerter i øjet Briller til sikker bilkørsel
Flimmer for øjnene Tørre øjne undersøgelse
Find de rigtige briller til efterårets sport Nethinden
Uopdaget Synstab