Populære søgninger
et øje

Øjenbetændelse

Øjenbetændelse dækker over en bred vifte af komplikationer og infektioner i øjet. De kan både være milde, smitsomme og mere alvorlige. Derfor er det vigtigt at reagere på dine smerter eller ubehag og kontakte enten øjenlægen eller optikeren. På den måde kan du hurtig få styr på din øjenbetændelse og vende tilbage til en god øjensundhed.

Hvad er øjenbetændelse?

De fleste øjenbetændelser er kendetegnet ved at være en betændelsestilstand eller en irritation i slimhinden, der enten sidder på indersiden af øjenlåget eller i det hvide i øjet, som kaldes for bindehinden. Alt afhængig af, hvilken øjenbetændelse man har, kan den både være smitsom, gøre ondt og kræve ekstra behandling. Nedenunder kan du læse om de forskellige inddelinger af øjenbetændelse. Men husk på: Artiklen kan ikke erstatte et besøg hos øjenlægen. Hvis du derfor er i tvivl om din øjensundhed, bør du altid kontakte en øjenlæge eller en autoriseret optiker.

Smitsomme øjenbetændelser

Ved tæt kontakt med andre mennesker kan man godt blive smittet med nogle former for øjenbetændelse. Det kan blandt andet ske gennem kram, håndtryk eller berøring, hvor man får virus eller bakterier på hænderne og derefter gnider sig selv i øjnene. En forkølelsesvirus er eksempelvis en af de hyppigste årsager til øjenbetændelse, mens herpes virussen - der kan give forkølelsessår, influenza virus og varicella-zoster virus - også kan smitte til øjenbetændelse. Derfor er det altid en god ide at holde god en hygiejne, hvis man selv er syg, eller hvis man er tæt på andre, som er syge. 

Ikke-smitsomme øjenbetændelse

Du kan også godt få øjenbetændelse uden at er blevet smittet af andre. Blandt andet kan pollen, husstøvmider og kosmetik give allergiske øjenbetændelse på grund af en overfølsomhedsreaktion. En øjenbetændelse kan også opstå på grund af irritation i øjet, hvis det udsættes for stærkt lys, støv, fremmedlegemer og forskellige kemikalier. Andre sygdomme kan også have den bivirkning at give øjenbetændelse. Det kan for eksempel være leddegigt, psoriasisgigt og Sjøgrens syndrom. 

Milde tilstande af øjenbetændelse hos børn og voksne

Det er ganske normalt at opleve milde tilstande af øjenbetændelse – både hos børn og voksne. Efter en god nats søvn kan man blandt andet vågne op med en let rødme, tåreflåd og gule klumper i øjenkrogen. Det er meget udbredt og skyldes en tilstopning af tårekanalen, fordi slimhinderne er hævet op i løbet af natten. Denne form for øjenbetændelse ses ofte hos forkølede børn. Heldigvis smitter den ikke, og derfor kan man sagtens fortsætte sine daglige rutiner. 

I forbindelse med de milde tilstande kan man godt kontakte sin læge, øjenlæge eller optiker – men det er ikke nødvendigt. Oftest driver den milde øjenbetændelse over af sig selv.

Svære tilstande af øjenbetændelse hos børn og voksne

I langt de fleste tilfælde oplever man, at øjenbetændelsens tilstand er mild. Derfor er det yderst sjældent, at der er tale om den sværere form for øjenbetændelse. Men når det sker, så er det oftest på grund af virus eller bakterier, som kan give pinefulde hævelser, tåreflåd eller brænden i øjet. Hvis man selv eller ens barn oplever sådanne gener, skal man kontakte sin øjenlæge og blive hjemme. De sværere tilstande øjenbetændelser kan nemlig smitte.

Øjenbetændelsens kendetegn

Øjenbetændelse er som sagt et bredt begreb, og netop derfor kan en øjenbetændelse også vise sig på mange måder.

Øjenbetændelse udløst af bakterier:

  • Starter oftest i det ene øje

  • Røde øjne

  • Klistrede øjne i forbindelse med søvn

  • Gullig betændelsesvæske i begge øjne

  • Eventuel svie

Øjenbetændelse udløst af vira 

  • Kan starte i både det ene øje eller begge øjne

  • Røde øjne

  • Øjne, der løber i vand

  • Gullig betændelsesvæske i begge øjne

Øjenbetændelse udløst af allergi

  • Kløe

  • Øjne, der løber i vand

Øjenbetændelse udløst af lys 

  • Smerter

  • Lysoverfølsomhed

  • Hovedpine

  • Øjne, der løber i vand

Hvad kan man gøre for at undgå øjenbetændelse

En smitsom øjenbetændelse kan forebygges ved at have god hygiejne. Det kan du blandt andet have ved altid at vaske hænder, efter du har været i berøring med personer, som har øjenbetændelse eller andre sygdomme. 

Hvis du arbejder i miljøer, hvor du kan få noget i øjnene, er det en god ide at bruge beskyttelsesbriller. På den måde beskytter du dine øjne mod kraftig lyspåvirkning, fremmedlegemer eller kemikalier – og dermed mindsker risiko for at få noget i øjet, der kan give en øjenbetændelse.

Hvis du begynder at have smerter i øjet - alt fra små irritationer, når du lukker øjnene, til en konstant, smertefuld pine – så er det vigtigt at søge lægehjælp hurtigt. Det behøver nødvendigvis ikke at være akut, men det er altid en god ide at få din øjensundhed tjekket. Hvis du derfor er i tvivl om noget, kan du altid kontakte din lokale Profil Optik, øjenlæge eller læge.

Gode råd

  • Gnid ikke dig selv i øjnene, hvis du har øjenbetændelse. Det kan smitte fra det ene øje til det andet.

  • Rens øjnene med saltvand. Det kan både rense betændelsesvæsken og lindre generne.

  • Brug engangslommetørklæder til at tørre øjnene med, og smid dem væk bagefter – sådan smitter du mindre.

  • Brug kun dit eget håndklæde, og lad være med at låne det ud – det mindsker smitterisikoen.

  • Hold en god hygiejne – især håndhygiejne.

kvinde tager synstest

Book en synsprøve

Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.

to personer ser på briller

Find vores butikker nær dig

Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af ​​dig.