Computere, tablets og mobiltelefoner tager mere og mere af vores tid. Når vi ikke arbejder ved computeren, tjekker vi de sociale medier på vores tablet eller mobiltelefon. En amerikansk undersøgelse viser, at amerikanerne i gennemsnit bruger 8 timer foran en digital skærm hver dag og at personer, der er født mellem 1980 og 2000, bruger op til 10 timer om dagen foran en skærm.* Der er god grund til at antage, at tallene er de samme i Danmark.
Brugen af skærme påvirker vores øjne på flere måder. Den konstante afstand trætter øjnenes muskler på næsten samme måde, som en arm ville blive træt af at holde en karton mælk ud i strakt arm i flere timer. Og når vi koncentrerer os, blinker vi alt for lidt.
– Vi blinker normalt 15 gange i løbet af et halvt minut, men hvis vi sidder koncentreret foran en skærm, blinker vi kun 1-2 gange i samme tidsrum, fortæller Isabel Helander, optisk ansvarlig i Synsam Sverige og ansvarlig for Profil Optiks øjensundhedsprojekt.
– Det er en arv fra vores forfædre, hulemenneskene. Når de koncentrerede sig om at opdage farer i det fjerne, producerede kroppen adrenalin, og de blinkede mindre. Vi fungerer på samme måde, når vi koncentrerer os. Forskellen er, at vi ser på noget, der er tættere på, og i meget længere tid.
Tiden foran skærmen kan også påvirke øjensundheden på sigt, fordi risikoen for nærsynethed stiger, når vi erstatter anden aktivitet – især ophold i det fri – med tid ved skærmen.
– Man mener, at halvdelen af verdens befolkning i 2050 vil være nærsynet, og det er bekymrende, fordi nærsynethed øger risikoen for nethindesygdomme, siger Håkan Broman, som er nordisk produktchef for kliniske produkter hos Profil Optik/Synsam.
Det blå lys med kort bølgelængde, som skærmene udsender, har både gode og dårlige effekter. Det blå/turkisfarvede lys påvirker kroppens hormoner og gør os mere vågne. Det er naturligvis godt – men man bør være opmærksom på, at lyset fra himlen, selv på en overskyet dag, påvirker vores biologiske ur meget mere end lyset fra en skærm. Alligevel kan det blå lys forstyrre nattesøvnen, hvis vi har for vane at bruge mobiltelefonen i sengen inden sovetid og ikke aktiverer "night mode"-filteret.
Hvordan beskytter vi vores øjne i vores digitale liv?
Start med at få lavet en synsprøve og prøv nogle briller. Der findes specialglas, som er udviklet specielt til skærme, og som filtrerer noget af det blåviolette lys fra – også til personer uden synsfejl.
Der findes også kontaktlinser, som er udviklet specielt til det digitale liv.
– Brug 20-20-20-reglen, dvs. tag en pause hvert 20. minut, og se i 20 sekunder på noget, der er 20 fod (6 meter) væk, siger Isabel Helander.
– Pausen stimulerer de kirtler, der smører øjnene, så de ikke bliver tørre og trætte. Hvis man har store problemer med tørre øjne, kan øjendråber også hjælpe.
(*Ifølge en pressemeddelelse fra Adobe den 8. februar 2018.)
Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.
Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af dig.