Det er vigtigt, at du passer godt på dit syn. Derfor skal du huske at få øjnene tjekket regelmæssigt, så du kan undgå, at eventuelle synsproblemer udvikler sig og forværres. Imidlertid er der forskel på en optiker og en øjenlæge, og derfor er det heller ikke uvæsentligt, hvem du vælger at besøge først. Ofte er det faktisk slet ikke nødvendigt at besøge øjenlægen, selvom øjnene pludselig ikke ser helt så skarpt, som de plejer.
Hvornår skal man til optiker for at have tjekket synet? Hvornår skal man afsted til øjenlæge? Og hvad er egentlig forskellen på de to? Dét kan der være stor forvirring omkring, men egentlig er det såre simpelt:
Øjenlægen kigger på, om dine øjne fejler noget.
Optikeren kigger på, om dit syn fejler noget.
Du skal altså ikke til en øjenlæge, hvis du bare skal have briller eller kontaktlinser. At være langsynet, nærsynet eller at have en bygningsfejl i øjet er nemlig ikke en sygdom, som kræver lægelig indgriben – hvis du oplever problemer med synet, er vores optiker derfor et meget fornuftigt sted at starte. Her kan du både få en overfladisk synstest, som er en almindelig kontrol, der giver et fingerpeg om skarpheden af dit syn, og en decideret synsprøve, som er en grundigere gennemgang af, hvor skarpt dine øjne ser på forskellige afstande, hvor godt de arbejder sammen, afprøvelse af øjnenes smidighed, bevægelighed, reaktion på lys og så videre.
Hvis optikeren ved en synstest eller synsprøve får mistanke om en sygdom i øjet, (for eksempel grøn stær, begyndende nethindeløsning eller AMD), sender vi dig videre til en øjenlæge. Er der akut mistanke, henviser optikeren dig til den lokale øjenlæge eller sygehus, så du kommer til hurtigst muligt. Du kan i øvrigt altid selv bestille tid til undersøgelse hos en øjenlæge, hvis oplever symptomer på sygdom i øjet - det kræver nemlig ikke henvisning og er ganske gratis, da det betales over sygesikringen.
Hvor ofte, du bør få tjekket dit syn hos optikeren kan være individuelt, men som udgangspunkt anbefaler vi hos Profil Optik, at du får foretaget en synsprøve minimum hvert andet år. Klik her for at bestille tid til en synsprøve hos din nærmeste optiker, hvis det er et stykke tid siden, du sidst har været afsted.
Det er dog ikke altid, at man bør starte med at besøge optikeren. Hvis du har et barn, som klager over begyndende synsproblemer, kommer det nemlig også an på barnets alder. Ifølge loven i Danmark skal børn under 10 år først undersøges af en øjenlæge, før optikeren må udlevere briller. Denne bekendtgørelse er vores optikere naturligvis forpligtet til at følge.
Når dit barn har været til øjenlægen, kan I bagefter tage forbi jeres nærmeste optiker, hvor barnet kan få foretaget en grundig synsprøve og få udleveret briller. Hos Profil Optik har vi flotte, fleksible og robuste børnebriller, som passer perfekt til både små og store børn.
En optiker er fagligt uddannet til at kunne vurdere dit syn meget præcist og klarlægge, om du har behov for briller eller kontaktlinser. Typisk vil optikeren lægge ud med at spørge ind til, hvorfor du ønsker at få testet dit syn, om du oplever konkrete problemer og om der eventuelt er synsproblemer i din nærmeste familie, da både bygningsfejl og øjensygdomme kan være arvelige.
Den egentlige synsprøve omfatter en gennemgribende synstest samt en grundig undersøgelse af dine øjne. Det kan desuden være, at optikeren vil foretage nogle indledende undersøgelser, allerede inden du kommer ind i synsprøverummet – for eksempel ved måle dine øjnes evne til at fokusere med en maskine, som kaldes en autorefraktor. Han eller hun vil måske også undersøge dig for ydre symptomer på øjenproblemer, såsom irritation eller betændelse, eller muligvis kontrollere trykket i dine øjne med en test, der kaldes for en tonometri. Det hele er ganske ufarligt og helt smertefrit, så der er ingen grund til at være nervøs, inden du skal afsted.
Hvis du har bygningsfejl eller alderssyn – det vil sige nedsat syn på grund af alderdom – vil optikerens undersøgelser kunne fastslå hvilke styrke, du skal have i dine briller eller kontaktlinser for at få et normalt syn. Hvis optikeren i stedet finder tegn på, at dine synsproblemer skyldes en øjensygdom, vil du blive sendt videre til en øjenlæge.
Mere end 70 procent af danskere oplever at få synsproblemer i løbet af livet, men ofte kan det ske så gradvist, at man først opdager det, når synet allerede er mærkbart forringet. Netop derfor er det så vigtigt at komme til optikeren regelmæssigt for at få tjekket synet, så du enten kan få briller eller kontaktlinser, og om nødvendigt blive henvist til en øjenlæge, inden problemet forværres.
Imidlertid er der flere tegn på synsproblemer, som du især bør være opmærksom på, hvis det er længe siden, du sidst har fået øjnene undersøgt. For eksempel kan vedvarende hovedpine være et resultat af, at du anstrenger dine øjne for meget for at kunne se, og derfor har brug for briller eller kontaktlinser. Ligeledes kan røde og irriterede øjne være et tegn på overanstrengelse. Vedvarende dobbeltsyn, problemer med at fokusere på bogstaverne, når du læser, problemer med at læse i lav belysning, fokuseringsbesvær og lignende problemer kan også betyde, at du trænger til briller.
Langt de fleste optikere og øjenlæger opfordrer desuden til, at man selv tester sit syn minimum hvert halve år. Det kan du nemlig gøre derhjemme med en nem øvelse: Sæt dig på en stol og kig på dit fjernsyn eller en bog. Hold en hånd op foran det ene øje og fokusér på billedet eller teksten. Er billedet sløret? Er noget forandret siden sidste gang, du testede dit syn?
Gentag derefter testen på det andet øje - ved at gøre dette regelmæssigt, kan du bedre holde øje med dit syn og reagere på eventuelle symptomer i tide. Husk desuden, at du altid kan komme ind i din nærmeste Profil Optik til en gratis elektronisk synstest, hvis du oplever synsforringelser eller bare gerne vil have øjnene tjekket.
Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.
Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af dig.